Brown Stew Chicken (Jamajska potrawka z kurczaka)


Stew Chicken to nazwa potrawki z kurczaka powszechna na całych Karaibach, chociaż najpopularniejsza na Trynidadzie i Tobago oraz Jamajce gdzie używa się nazywa Brown Stew Chicken. Co do zasady sposób przygotowania jest podobny – zapeklowane mięso najpierw się podsmaża, a później dusi razem ze składnikami marynaty – skład dodatków jest jednak różny w zależności od wyspy. Na Jamajce zestaw warzyw oraz przypraw jest całkiem obfity. Określenie brązowy jest dość umowny – jeśli doda się dużo pomidorów sos bywa raczej czerwony, a jak składniki bardziej się zrumienią jest całkiem brązowy. Na Jamajce Brown Stew do zresztą uniwersalny przepis, który stosuje się nie tylko do kurczaka, ale także np. do wołowiny oraz ryb.

Składniki:

– 1,5 kg mięsa kurczaka pokrojonego na kawałki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 marchewki pokrojone
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
– 2 łyżki oleju
Marynata:
– 3 pomidory, pokrojone
– 2 cebule, posiekane
– 4 dymki, posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– papryczka chili (najlepiej Scotch Bonnet), posiekana
– 4 gałązki tymianku lub 2 łyżeczki suszonego tymianku
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Przygotowanie:

    • Kurczaka umieścić w misce i dokładnie natrzeć go sokiem z cytryny. Po kwadransie odsączyć nadmiar płynu.
    •  Do kurczaka dodać wszystkie składniki marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
    • Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty – wszystkie kawałki dokładnie oczyścić z przypraw.
    • Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Dokładnie ze wszystkich stron obsmażyć kurczaka, lekko go rumieniąc.
    • Do kurczaka dodać wszystkie składniki marynaty oraz kawałki marchewki.
    • Doprawić solą i smażyć około kwadransa co jakiś czas mieszając.
    • Dodać mleka kokosowego i dusić jeszcze 20 minut.
    • Kilka minut przed końcem gotowania dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie ją wymieszać, aby sos zgęstniał.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych