Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cabé Jawa / Lada Panjang / Długi Pieprz Jawajski | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cabé Jawa / Lada Panjang / Długi Pieprz Jawajski


Ten rosnący na Jawie i Bali rodzaj pieprzu (łac. Piper retrofractum Vahl (1) Syn.: Chavica officinarum Miq., Piper officinarum (Miq.) C. DC., Piper chaba Hunter) to bliski krewniak również tutaj uprawianego Długiego Pieprzu. Podobnie wygląda, ma podobny smak i podobne zastosowanie. Indonezyjczycy nazywają go Cabé Jawa lub Cabé Panjang, a Malajowie Lada Sulah lub Lada Panjang – przez niektóre źródła nazwa ta przypisywana jest także rdzennie występującej na Filipinach papryczce chili Siling Mahaba. W Europie przyjęła się nazwa Długi Pieprz Jawajski.
Pieprz ten jest także znany, chociaż dużo mniej używany, w Indiach (Chab, Chavi) i Chinach (Jia bi bo, Zhao Wa Chang Guo Hu Jiao, Bi Ba).

[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych