Pieprz Kubeba (łac. Piper cubeba) to jedna z odmian pieprzu charakteryzująca się drobnymi ziarnami wyposażonymi w krótki ogonek – nazywane są Kubeba. Mają silnym aromat kamfory i ostry smak przypominający jednocześnie czarny pieprz oraz ziele angielskie.
Wywodzi się z Sumatry oraz Jawy – dlatego niekiedy nazywany jest Pieprzem Jawajskim, chociaż nazwa ta odnosi się raczej do Pieprzu Długiego. Do Europy trafił za pośrednictwem kupców arabskich, którzy nadali nazwę Kubeba. Szczególnie ceniony był w średniowieczu nie tylko jako przyprawa – w XIV w. Polsce do marynowania mięsa używany był Ocet Kubebowy z czosnkiem i kminkiem – ale i w alchemii oraz medycynie. W XIX wieku praktycznie zniknął z Europy. Nadal używa się go w kuchni Azjatyckiej a także w Afryce Północnej – m.in. w Maroku gdzie niekiedy dodaje się go do Ras-el-Hanout.
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]