Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Čajna Kobasica | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Čajna Kobasica


W przypadku tej kiełbasy bardzo popularnej w całej byłej Jugosławii, a w szczególności w Chorwacji – produkuje ją m.in. Podravka – zaskakująca jest nie tylko geneza nazwy. Čajna Kobasica tłumaczy się jako kiełbasa herbaciana, jednak nie przez dodatek herbaty, której tu nie ma, ale fakt że kanapki z tą wędliną podawano w czasie serwowania herbaty. Co ważniejsze nie sami Chorwaci są jej twórcami. Pod koniec XIX wieku na teren ówczesnych, południowych rubieży Cesarstwa Austro-Węgier przybyła ona z niemieckiego, nadbałtyckiego miasteczka Rügenwalde dziś znanego bardziej jako Darłowo.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych