Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Canestrato | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Canestrato


Canestrato to ser owczy charakterystyczny dla Apulii – jest tu robiony w prowincjach Foggia i Bari (Canestrato Pugliese jest objęty ochroną regionalną DOP). Jego nazwa wywodzi się od nazwy kosza w którym mleczny skrzep odcieka, tężej i zmienia się w ser. To dzięki niemu nabiera charakterystycznych nierówności na skórce. Canestrato jest robiony z mleka owiec Merynosy oraz tutejszych Gentile di Puglia. Dojrzewa około roku i w tym czasie nabiera kruchości podobnej do tej, którą charakteryzują się wszystkie Pecorino.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych