Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cascabel / Rattle Chili / Bola Chili | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cascabel / Rattle Chili / Bola Chili


Cascabel to okrągłe czerwone chili, jedna z odmian Papryki Jednorocznej (łac. Capsicum Annum). Swoją nazwę zawdzięcza temu, że gdy papryczka wysycha, pestki się uwalniają i grzechoczą przy potrząsaniu – cascabel należy tłumaczyć jako dzwoneczek albo grzechotka (mianem Cascabel określa się też Grzechotnika). Częściej używa się ich zresztą właśnie po wysuszeniu, niekiedy się je mieli. Nie są bardzo ostre – według skali Scovilla mają od 2.500 do 8.000 punktów, coś jak Jalapeno.
Cascabel głównie uprawiana jest w środkowym i północnym Meksyku, wzdłuż pasma Kordylierów, w stanach: Coahuila, Durango, Guerrero oraz Jalisco. Używa się je m.in. do miejscowego gulaszu z Birria.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych