Belokranjska povitica to rodzaj kulebiaka, tyle że z ciasta pozbawionego drożdży – spiralnie skręcone, zrolowane ciasto nadziewane serem wymieszanym z jajkami. Wywodzi się ze Słoweńskiego regionu Bela Krajna i w dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza ciasto zawijane z Bela Krajny. Chociaż to potrawa narodowa Słowenii zostać tu ponoć przyniesiona przez chorwackich żołnierzy służących w armii Habsubrskiej. Charakterystyczne, że ciasto zaprawiane jest winnym octem.
Składniki:
– 250 gr mąki
– 150 ml mleka
– łyżeczka białego octu winnego
– 500 gr białego sera
– 2 jajka
– 100 ml gęstej śmietany
– 2 łyżki masła
– pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Z mąki, wody, soli i octu winnego zagnieść ciasto. Odstawić je na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Ser, jajka, śmietanę i masło wymieszać dokładnie w półmisku. Posolić.
- Ciasto rozwałkować na maksymalnie cienki, wydłużony prostokąt.
- Na powierzchni ciasta rozprowadzić masę serową. Ostrożnie zwinąć je w rulon, a później rolkę zawinąć w ślimaka.
- Ciasto umieścić na nasmarowanej oliwą blasze i piec około pół godziny.