Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Charolais | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Charolais


Białe krowy rasy Charolais są wizytówką tak Francji jak i samej Burgundii. W rzeczywistości wywodzą się jednak z Jury, gdzie przed wiekami wypasane były nad Saoną i Loarą. Szczególnie ceniono ich muskulaturę, wykorzystując jako zwierzęta pociągowe (dorosły byk waży nawet 1,2 tony). Od lat 20-tych XX wieku, gdy rolnictwo uległo mechanizacji, smaczne chude mięso zaczęto jednak wykorzystywać przede wszystkim w kuchni. W tym momencie najbardziej tradycyjnym rejonem hodowli były już jednak wzgórza Brionnais, na południowym-zachodzie Burgundii.
Charolais, których stada liczą 1,4 mln sztuk, stały się najpopularniejszą rasą rzeźną we Francji. Z tego względu tradycyjni, burgundzcy hodowcy w 1983 roku wprowadzili oznakowanie własnego bydła, które m.in. musi pochodzi z określonego rejonu hodowli i wypasane jest na naturalnych łąkach. Takie mięso otrzymuje specjalne oznakowanie Charolais Terroir Label Rouge.
Charolais stały się także produktem eksportowym – to jedna z ras wypasana na argentyńskiej pampie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych