Fasola Skrzydlata (Goa) / Łust Głąbigorszeka


Fasola Goa która w Polsce nosi nazwę Łust Głąbigroszek (łac. Psophocarpus tetragonolobus) ma dość charakterystyczne jasnozielone strączki o czterech postrzępionych brzegach – dlatego też Anglicy nazwali ją Fasolą Skrzydlatą. Historycznie wywodzi się z Nowej Gwinei, ale jej uprawy zawędrowały przez Azję Południowo-wschodnią, aż do Indii oraz Japonii. Jadalne są zarówno listki, marynowane i używane jak szpinak, kwiaty doskonale barwiące ryż, a także korzeń głąbigroszka (jada się je tak jak ziemniaki). Największym wzięciem cieszą się jednak skrzydlate strączki. Jada się je młode, podobnie jak strąki Groszku Cukrowego oraz Groszku Śnieżnego – trafiają zarówno do dań smażonych typu curry (tak jak tajskie Kaeng Khae Gai) jak i sałatek (filipińskiej Kinilnat). Suszone ziarna głąbigroszka mielone są na mączkę.
Łust nazywany jest też Groszkiem Szparagowym. W smaku najbardziej przypomina bowiem właśnie szparagi. Dlatego zresztą w Europie często jest zastępowana zieloną fasolką szparagową.

Nazwy regionalne:
MalezjaKacang Botol
IndonezjaKecipir, Jaat
FilipinySigarillas
Indie – Sirahu Avarai, Chathura Payar
TajlandiaTua phu
Wietnam – Dậu Rồng czyli fasolka smocza

(Poniżej przepis na malajską sałatkę z fasolki skrzydlatej z krewetkami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych