Mniszek / Dente di Leone


Mniszek Lekarski zwany też Mniszkiem Pospolitym (łac. Taraxacum officinale) popularnie, chociaż niezbyt precyzyjnie nazywane mleczem (określenie to odnosi się właściwie do rodzaju Sonchus spośród których jadalny jest Mlecz Zwyczajny) to w rzeczywsitości rodzaj warzywa liściastego. Podobnie jak cykoria czy też sałata należy do podrodziny podrodziny cykoriowatych (łac. Cichorioideae). We Włoszech, gdzie najbardziej ceni się go kulinarnie, jest zresztą niekiedy nazywana Cicoria di campo, czyli cykoria polna, chociaż to nazwa odnosząca się raczej do tzw. dzikiej cykorii. Najbardziej powszechna tutejsza nazwa Dente di leone (zęby lwa) ma oddawać jego kształt – długie zielone listki o ząbkowanych brzegach. Jak przystało na krewniaka cykorii mają dość ostry smak. W Polsce wciąż mało kto decyduje się na spożywanie mniszka, ale we Włoszech jest bardzo popularny szczególnie w ubogiej Apulii. Jada się je wiosną, jeszcze przed kwitnięciem – wówczas są szczególnie delikatne. Apulijczycy najchętniej spożywają je na surowo, chociaż dzięki zapiekaniu lub podsmażaniu traci nieco ze swej goryczy.
Inne włoskie nazwy Mniszka to Sofione oraz Taràssaco. Docenia się go także w kuchni na północy kraju – m.in. wchodzi w skład liguryjskiej mieszanki ziołowej Preboggion. Podobne mieszanki można znaleźć w Prowansji (Mesclun) oraz w Grecji – Horta. Grecy mniszka dodają też do Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou, ryby w sosie z białego wina.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych