Lebiodka (Oregano)


Oregano czyli Lebiodka bynajmniej nie jest to wyłącznie przyprawa do Pizzy. Oregano to cały rodzaj ziół liczący co najmniej 20 gatunków – do Pizzy w rzeczywistości używa się wyłącznie Lebiodkę Pospolitą. Zresztą w kuchni arabskiej oregano dużo bardziej kojarzy się z mieszanką przyprawową Zaatar.
Wszystkie gatunki Lebiodki wywodzą się z okolic Bliskiego Wschodu. Dlatego zdominowały całą kuchnię śródziemnomorską. Zawędrowały jednak też na północ Europy – tak pojawił się u nas Majeranek – a z Hiszpanami popłynęły nawet do Nowego Świata. Tu nieźle odnalazły się w kuchni Meksyku (z upraw Oregano znany jest stan Hidalgo). Ich aromaty i smaki bywają bardzo zróżnicowane. Biorąc pod uwagę jak wiele gatunków tej rodziny znalazło zastosowanie w kuchni można uznać, że to zioło najlepiej dostosowane do potrzeb i smaku ludzi.

[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box] Przepisy z Oregano


Bliski Wschód

Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)

Grecja

Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Saganaki (Zapiekana Feta)
Spetzofai / Spetsofai (Grecki paprykarz)
Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)

Włochy

Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)
Bresaola Condita (Bresaola z jajkiem)
Capitone Marinato (Węgorz marynowany)
Murseddu / Maarsieddu / Marsiellu (Placek nadziewany mięsem)
Panzerotti (Zapiekane pierogi z Apulii)
Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
Pitta Arriganat con L’Origano (Placek drożdżowy z sardelami)
Tiella di Pasta Calabrese (Zapiekany makaron po kalabryjsku)

Meksyk

Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)
Burrito / Burritos (Zawijane placki z nadzieniem)
Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)
Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)
Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
Enchilada (Nadziewane placki, zapiekane w sosie)
Fajita / Fajitas (Placek nadziewany paskami mięsa)
Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)
Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
Salsa Roja (Czerwona Salsa)

Przepisy z Majerankiem


Skandynawia

Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
Martinigansl / Mortensgås / Mårtengås (Pieczona gęś)

Austria

Fiakergulasch (Gulasz wołowy)

Czechy

Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)
Táborský Maňas (Kasza zapiekana z grzybami)

Bałkany

Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)

Włochy

Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
Acciughe Ripiene al Forno (Sardele nadziewane)
Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)

Meksyk

Carnitas (Duszona wieprzowina)
Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych