Jamaican Jerk (marynata/sos)

Jamaican Jerk to wywodząca się z Jamajki mieszanka przyprawowa i sos używana do peklowana mięsa przed jego grillowaniem. Ta metoda miała tu zostać przywieziona za sprawą afrykańskich niewolników. Na Jamajce miks przypraw dostał jednak ognia, a to za sprawą wyjątkowo pikantnej chili Scotch Bonnet – drugim kluczowym składnikiem jest ziele angielskie. Jamaican Jerk najczęściej używana jest do marynowania wieprzowiny oraz kurczaka – tak jak w przepisie na filmie – a sama potrawa także nazywa się Jerk.
W sklepie typu „Kuchnie Świata” można kupić mieszankę przyprawową Jamaican Jerk Seasoning, nazywaną także Jerk Rub co oznacza suchą marynatę – rub znaczy nacierać i czasami nazywa się ją wcierką. Jest to pierwotny styl marynowania, który został jednak udoskonalony pod postacią mokrej marynaty Jerk Sauce (zasadniczo jest jej bazą). Z marynaty robi się także sos do maczania przygotowanego już mięsa czyli Jerk Dipping Sauce.
Poniżej przepis na wszystkie trzy mieszanki

Przepis na domowy sos Jamaican Jerk Rub.

Składniki:


Dobrze wymieszać wszystkie składniki np. w moździerzu.

Mieszanką nacierać umyte i dobrze osuszone mięso. Marynować należy conajmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.


Dziś częścięj niż suchą używa się mokrą marynatę Jamaican Jerk Sauce. Jej przygotowanie nie powinno nastręczyć większych kłopotów.

Składniki:


Wszystkie składniki zmielić w blenderze lub malakserze. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco wody.

Zasadą jest, że przygotowany sos dzieli się na trzy części. W pierwszej marynuje mięso – wcześniej można je natrzeć Jerk Rub i marynować conajmniej kilka godzin. Drugą część używa się już w czasie smażenia ew. grillowania do bejcowania mięsa. Pozostała jest bazą do Jerk Dipping Sauce. Jego przygotowania nie nastręcza wiele trudności:

Do 250 ml Jamaican Jerk Sauce dodać 2 łyżki pomidorowej pasty (może być nawet ketchup), 2 łyżki octu winnego i łyżkę cukru brązowego.

Wszystkie składniki w małym rondlu lub na patelni przez około kwadrans dusi się razem na małym ogniu


W przepisie na filmie do przygotowania marynaty Jerk zamiast cukru wykorzystano melasę, a sól zastąpiono sosem sojowym, co dziś jest już powszechną praktyką.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych