Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Consommé | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Consommé


Consommé to rodzaj czystego i chudego bulionu, przygotowywanego na bazie wywaru warzywnego. Robi się go dodając chude mięso (np. polędwicę), pomidory, ubite białko z jajka oraz Mirepoix. W czasie długiego gotowania na wolnym ogniu wszystkie „nieczystości” rosołu są wydobywane na powierzchnię zupy za sprawą kwasu zawartego w pomidorach, a później wiązane przez proteiny zawarte w jajku. Po odcedzeniu płynu trzeba jeszcze tylko zdjąć oczka tłuszczu. Jest to jedna z najbardziej pracochłonnych i najdroższych zup, która powstała już w średniowieczu – przygotowując ją starano się wydobyć esencję smaku z różnych rodzajów mięsa. Poza klasycznym funkcjonuje również Consommé Amiral, przygotowywane na bazie ryb oraz Consommé Diane, do którego używa się dziczyzny.
Dziś Consomme serwuje się przed posiłkiem na rozbudzenie apetytu, zaprawiając go łyżką Sherry i żółtkiem jajka.

Składniki:

wywar warzywny, wołowina (polędwica ew. zrazowa), pomidory, białko jajka, mirepoix

(Poniżej Consommé de Boeuf à la Royale, czyli najbardziej luksusowa wersja Consommé)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych