Tłumacząc wprost Boeuf a la Mode oznacza „wołowina na sposób”. Jest to jednak po prostu rodzaj francuskiej potrawki znanej w Polsce jako Sztuka mięs. W ten sposób przygotowywano i dalej przygotowywuje się twardsze, a dawniej także tłustsze, kawałki wołowin. Zazwyczaj robi się to w trzech krokach – najpierw mięso kruszej w alkoholowej marynacie, później się je obsmaża aby zachowało soczystość, a na końcu długo dusi dla nadania mu miękkości.
Składniki:
– 1,5 kg wołowiny jak na gulasz
– marchew posiekana w plasterki
– seler naciowy posiekany w plasterki
– cebula posiekana w półtalarki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 gałązki tymianku
– pół litra czerwonego wina
– kieliszek brandy
– pół litra bulionu
– puszka pomidorów
– 2 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
- Z wina, brandy, warzyw i ziół zrobić marynatę. Umieścić w niej mięso i odstawić do lodówki na noc.
- Mięso wyjąć z marynaty, odcedzić także warzywa.
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę i ze wszystkich stron zrumienić na niej wołowinę. Dodać warzywa i smażyć jeszcze kilka minut.
- Całość zalać marynatą, dodać bulion i pomidory (jeśli płynu jest mało można go uzupełnić dodatkowym rosołem). Przykryć i na wolnym ogniu gotować 3 – 4 godziny (aż mięso będzie miękkie, może to trwać nawet 8 godzin).
- Po ugotowaniu mięso wyjąć, a sos zredukować aby miał objętość pół litra.
- Na kilka minut włożyć jeszcze mięso do sosu. Wołowinę podawać pokrojoną na plastry i polaną sosem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)