Pollo a la Diabla (Kurczak diabelski)

Przymiotnik diabelski przy nazwie potrawy ma dość oczywiste znaczenie – chodzi o pikantność jedzenia. Tego typu dania można znaleźć pod każdą szerokością geograficzną. Pollo a la Diabla to meksykańska wersja kurczaka na ostro. W przypisie użyto suszonych chili chipotle, można jednak dodać czegoś jeszcze bardziej pikantnego – niekoniecznie musi być to suszona papryczka.

Składniki:

– 6 udek z kurczaka (tzw. pałki)
– 5 chili Chipotle
– główka czosnku
– 600 ml śmietanki, najlepiej kwaśnej
– 100 gr sera do roztapiania
– 1 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W garnku umieścić kurczaka, zalać wodą, dodać główkę czosnku, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
    • Chili zalać niewielką ilości gorącej wodą i odstawić na kilka minut
    • Chili (razem z wodą z namaczania), śmietaną i serem umieścić w malakserze i zmiksować
    • W rondlu rozgrzać łyżkę oleju wraz z przygotowaną pastę, umieścić w niej udka kurczaka i całość dusić 3 – 5 minut
  • FavoriteLoading Dodaj do ulubionych