Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Crescia / Crostolo | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Crescia / Crostolo


Crescia rodzaj popularnych w północnej części Marche i Umbrii płaskich placków bardzo przypominających Piadinę wytwarzaną w sąsiedniej Romagnii. Ich pochodzenie jest zresztą wspólne – wprowadzili je bizantyjscy żołnierze i jest to tutejsza wersja greckiej Pity. Podstawą Crescii jest mąka pszenna, jajka, woda oraz smalec (Crostolo di Urbania bazuje na mące kukurydzianej). Również tu jada się ją na ciepło z wędliną, pieczonym mięsem, serem oraz ziołami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych