Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)


Chile Verde to dość proste danie. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich potraw jakie zdobyły przede wszystkich rynek gastronomiczny w Stanach Zjednoczonych – prawie jak Chili Con Carne. Jest przy tym daniem zbliżonym do kuchni Tex-Mex, szczególnie popularnym w północnej części kraju i tuż za północną granicą. Szczególną popularnością cieszy się w Nowym Meksyku. Za zielony kolor sosu tylko do pewnego stopnia odpowiada chili jalapeno. W głównej mierze stanowią o tym kwaśne tomatillos, warzywa przypominające zielone pomidory, które poza Meksykiem sprzedaje się zwykle w puszkach. Pod względem konstrukcji i bazy smakowej Chile Verde mocno nawiązuje do bardziej klasycznego meksykańskiego danie Mole Verde, także w zielonym sosie.



Składniki:

– pół kg wieprzowiny (np. łopatki) pokrojonej w kostkę
– 3 papryczki jalapeno, posiekane
– 300 gr tomatillos z puszki (można je zastąpić zielonymi pomidorami)
cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 300 gr marynowanego nopalu, pokrojonego w paski (opcjonalnie)
– 150 ml bulionu
– łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni rozgrzać olej. Dokładnie, ze wszystkich stron zrumienić na nim wieprzowinę.
    • Dodać czosnek i cebulę. Smażyć aż zmięknie po czym dodać oregano i jalapeno. Doprawić solą i smażyć jeszcze 2 minuty.
    • Tomatillo połączyć z bulionem i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany sos dodać do smażącego się mięsa. Dusić co najmniej pół godziny (niektórzy zalecają 2 – 3 godzinne duszenie, wówczas wieprzowina zaczyna się już rozpadać).
    • Dodać odsączonego i opłukanego nopalu. Dusić jeszcze 10 minut.
    • Chile Verde serwować oprószone siekaną kolendrą z ciepłymi tortillami.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. W tym przypadku składniki nie są smażone i duszone, ale pieczone – zamiast grilla można użyć piekarnika.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych