Mało gdzie w Meksyku grillowanie jest tak popularne jak na Jukatanie. Tradycja sięga jeszcze Majów, od których wywodzi się m.in. przepis na grillowaną wieprzowinę Poc Chuc. Zwykle zanim mięso trafi na ruszt jest tu marynowane. Dotyczy to także ryb. Filete de Pescado a la Yucateca, czyli stek rybny z Jukatanu, przed grillowaniem także jest peklowany. Skład marynaty nie jest sztywno określony, ale zazwyczaj poza klasycznymi dodatkami do ryb używa się tutaj nasion annato nadających mięsu czerwony kolor (można je zastąpić suszoną papryką). Co ważne, aby dało się grilować mięso ryby musi być zwarte i tylko określone gatunki – takie jak np. rekin, włócznik, zębacz czy tuńczyk – nadają się do tego przepisu.
Niekiedy chroniąc przed ogniem, rybę grilluje się zawiniętą w liście bananowca.
Składniki:
– 4 steki rybne
Marynata:
– sok i tarta skórka z pomarańczy
– sok z limonki
– 2 łyżeczki mielonego annato (można je zastąpić 2 łyżeczkami suszonej papryki w proszku i szczyptą kurkumy)
– 3 łyżki piwa
– 2 łyżki oleju
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– pół łyżeczki majeranku
– łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
- Zapeklować w niej steki na godzinę, tak aby całe mięso było przykryte płynem.
- Steki wyjąć z marynaty i ułożyć na grillu lub patelni grillowej.
- Smażyć z każdej stron około 2 – 3 minuty.
Tak przygotowana ryba zazwyczaj podawana jest z Tortillami i stosuje się ją jako wypełnienie placków Panuchos.