Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)


Samak Harra to popularny na całym wybrzeżu lewantyńksim przepis na rybę zapiekaną na ostro z siekanymi papryczkami chili. W Libanie szczególnie ceni się go na północy w Trypolisie, drugim co do wielkości mieście kraju (nie mylić ze stolicą Libii). Tutaj pastę chili wzbogaca się dodatkowo o włoskie orzechy. Tradycyjnie Samak Harra serwuje się z sosem z pasty Tahini.

Składniki:

– 2 średnie ryby ok. 1 kg każda, w całości, wypatroszone
– 2 łyżki oliwy
Farsz:
– 2 czerwone chilli, drobno posiekane
– zielona papryka, drobno posiekana
– 2 cebule drobno posiekane
– 100 gr orzechów włoskich, zmiażdżonych
– 2 łyżki melasy z granatów (ew. 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczka soku z cytryny)
– garść kolendry, posiekanej
– garść pietruszki posiekanej
– 2 łyżki oliwy
Sos:
– 4 łyżki Tahini
– sok z 1 cytryny
– sok z 1 pomarańczy
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 chili drobno posiekane
– łyżka oliwy

Przygotowanie:

    • Ryby ponacinać na ukos, oprószyć solą oraz pieprzem i na pół godziny odstawić do lodówki.
    • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
    • Przygotować Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć ok. 5 minut cebulę, chili oraz paprykę.
    • Dodać orzechy, melasę, pietruszkę i kolendrę. Zamieszać jeszcze chwile podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.
    • Ryby nafaszerować pastą (otwór zapiąć wykałaczkami), natrzeć oliwą i włożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać około pół godziny.
    • Przygotować sos: tahinę wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć minutę chili oraz czosnek.
    • Dolać sok z tahiną, doprawić solą oraz pieprzem. Poddusić parę minut.
    • Rybę serwować podlaną odrobiną sosu z Tahini (resztę umieścić w miseczce obok).
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych