Arabską nazwę Kreidess Mikli w najprostszy sposób można przetłumaczyć jako smażone krewetki. Samo danie, popularne na całym wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, jest zresztą równie niskomplikowane co jego nazwa: duże krewetki krótko podsmaża się z aromatycznymi dodatkami. Wariantów przypraw jest wiele, istotne aby całość zachowała świezy smak. Poniższy przepis wywodzi się z Libanu, z okolic Bejrutu.
Składniki:
– 300 gr krewetek tygrysich lub tzw. krewetek królewskich (najlepiej surowych)
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– sok i pocięta w paski skórka z limonki
– garść siekanej kolendry
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażać na niej czosnek.
- Dodać skórkę z limonki zamieszać.
- Na patelnie włożyć krewetki. Jeśli są surowe smażyć aż staną się różowe, wcześniej ugotowane tylko podgrzać.
- Dodać sok z limonki, kolendrę i oprószyć solą. Chwilę zamieszać, zdjąć patelnię z ognia i podawać.