Dinguan (Gulasz wieprzowy z podrobami)


Dinguan to rodzaj filipińskiej czerniny, ale nieco gęstszej – o konsystencji gulaszu. Nazwa wywodzi się od słowa dugo co znaczy krew. Potrawa ta ma jednak także kilka regionalnych nazw Dinardaraan w języku Ilokano, Tid-Tad w Pampanga  oraz Sampayna lub Champayna w północnej części wyspy Mindanao. Podobnym, indonezyjskim daniem, jest serwowana w czasie ceremonii ślubnych zupa Saksang.

Składniki:

– pół kg wieprzowiny
– 200 gr wątróbki wieprzowej, pokrojonej
-100 ml krwi wieprzowej (może być mrożona)
– 2 ząbki czosnku, posiekane
cebula, posiekana
– 3 papryczki chili (najlepiej bananowe), posiekane
– 3 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– szczypta oregano
– 2 łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Wieprzowinę zalać wodą i gotować około pół godziny.
    • Mięso wyjąć, poczekać aż ostygnie i pokroić w kostkę. Pozostały bulion zredukować do objętości 400 ml.
    • W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć 2 minuty cebulę oraz czosnek.
    • Dodać wątróbkę. Smażyć pięć minut, po czym dodać ocet i odparować.
    • Całość zalać bulionem. Dodać wieprzowinę, krew, sos rybny, cukier i sól. Dusić 10 minut.
    • Dodać chili i oregano. Dusić jeszcze 5 minut i podawać.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych