Binagoongan Baboy to filipińska potrawa wywodząca się z wyspy Luzon, z okolic Manilli. Jest nie tylko bardzo kaloryczna ale także bardzo aromatyczna – to efekt dodatku specyficznej dla Filipin świeżej pasty krewetkowej Bagoong Alamang.
Składniki:
– pół kg tłustej wieprzowiny, najlepiej boczku (może być gotowany), pociętego na kawałki
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 duże cebule, posiekane
– 3 pomidory, posiekane
– bakłażan, pokrojony na cienkie plastry
– 200 ml Bagoong Alamang (może być też Bagoong Monamon lub Bagoong Terong)
– łyżka cukru
– łyżeczka octu winnego
– 100 ml wody
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
-
- Bakłażana posypać solą i odstawić na pół godziny. Opłukać i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim wieprzowinę.
- Mięso wyjąć, a na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę i pomidory. Podsmażyć.
- Dodać bakłażana, cukier i ocet. Podsmażyć kilka minut.
- Dodać pastę, mięso i wodę. Dusić pięć minut.
- Podawać z ryżem i ostrym sosem chili.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)