Vinaigre d’Orléans


Tym czym Modena i jej Acceto Balsamico dla Włochów tym Orlean dla Francuzów. Już pod koniec XVI wieku za czasów panowania Henryka III został on uznany jako stolica francuskich octów winnych. W XVIII swoje zakłady w dolinie Loary prowadziło, aż trzystu vinaigrier. Od tego czasu rynek ten uległ jednak ekstremalnie silnej konsolidacji. Dziś pozostał się już tylko jeden potentat Martin Pouret. Tak je dawniej swoje Vinaigre d’Orléans przygotowuje on z lekkich, wytrawnych, a wręcz kwaśnych win (vin aigre).

Gama jego produktów jest jednak bardzo szeroka:

– Vinaigre de vin vieille reserve – ocet z czerwonego wina w wersji klasycznej
– Vinaigre de vin a l’estragon – ocet z czerwonego wina z estragonem do sałatek.
– Vinaigre de vin a l’echalote – ocet z czerwonego wina z szalotkami do przyprawiania sosu z pieczeni.
– Vinaigre de vin au jus de citron – ocet z białego wina z sokiem cytrynowym – szczególnie polecany do ryb i sosu holenderskiego
Vinaigre de cidre – ocet z cydru używany do sałat i owoców morza
– Vinaigre de cidre au miele – ocet z cydru z dodatkiem miodu pasuje do drobiu a także deserów
– Vinaigre de vin au jus de framboise – ocet z czerwonego wina z sokiem truskawkowym polecany do sała i zimnych mięs
– Vinaigre de bicentenaire – ekskluzowyny dojrzewający trzy lat ocet opracowany w 1997 rokum na 200-setną rocznicę rewolucji Francuskiej.
– Vinaigre de vin a l’echalote emincee – ocet z białego wina z szalotkami polecany do marynowania i peklowania, szczególnie ryb
– Vinaigre de vin a l’estragon – ocet z białego wina z estragonem używany do przyprawiania sosów ziołowych i ryb

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych