Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Fusilli alla Molisana (Fusilli na sposób z Molise) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fusilli alla Molisana (Fusilli na sposób z Molise)


Jest to najbardziej klasyczny sposób serwowania makaronów w Molise. Tradycyjnie używa się tutejszych Fusilli, które nie są jednak tym samym co popularne w całym świecie świderków Fusilli. W Molise tę nazwą określa się bowiem rodzaj sprężynek makaronowych znanych także jako Maccheroni della ceppa


Składniki:

– 350 gr Maccheroni della ceppa ew. Fusilli
– 100 gr dojrzewającej szynki pokrojonej w kostkę
– 200 gr startej Ricotty
– 3 łyżki oliwy
– 50 gr tartego pecorino

Przygotowanie:

    • Szynkę oraz Ricotę wymieszać.
    • Powstałą pastę podgrzać na patelni razem z oliwą.
    • Całość wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
    • Makaron posypać Pecorino oraz pieprzem i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych