Maccheroni alla Chitarra con Lardo a Pecorino to najprostszy sposób na podanie najsłynniejszego makaronu Abruzjii: Maccheroni alla Chitarra. Tradycją w chłopskich domach było bowiem to, że był on tylko omaszczony roztopionym masłem ze słoniną oraz świeżo startym owczym serem pecorino. Aby go wzbogacić i nadać nieco południowy sznyt, można dodać również pomidory.
Składniki:
– 350 gr Maccheroni alla chitarra (lub innego długiego makaronu)
– 3 łyżki masła
– 50 gr słoniny pokrojonej w kostkę
– 50 gr startego pecorino
– ewentualnie puszka pomidorów
Przygotowanie:
- Na patelnie roztopić masło, a na nim słoninę.
- Kiedy tłuszcz się wytopi dodać ugotowany wcześniej makaron, posypać Pecorino, opruszyć pieprzem i podawać.
- Przygotowując wersję z pomidorami, zanim makaron zmiesza się z tłuszczem, należy dodać pomiodry.
- Tłuszcz z pomidorami dusić około pół godziny.
- Na koniec dodać makaron, Pecorino oraz opruszyć pieprzem.