Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Gözleme (Placek z nadzieniem) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Gözleme (Placek z nadzieniem)


Gözleme to jedna z najpopularniejszych przekąsek (meze) w całej środkowej Turcji. Nadziewany placek w typie Lawaszu czy też Yufki, pierwotnie był daniem typowo wiejskim, ostatecznie wraz z migracją ludności do metropolii podbił też miasta. Stał się jednym z popularnieszych street-foodów, a w całej Turcji wyrosły barki specjalizujące się w serwowaniu Gözleme.
Treść nadzienia placka jest praktycznie dowolna, w zależności czego się użyje mamy do czynienia z:
ıspanaklı: placek ze szpinakiem
kıymalı: placek z mielonym mięsem
patatesli: placek z tłuczonymi ziemniakami
kaşar peynirli: placek z żółtym serem
peynirli: placek z białym serem
karışık: placek ze wszystkimi dodatkami
Sam placek Gözleme nazywany jest też niekiedy Katmer.

Sposób przygotowania: W Turcji placki najczęściej smaży się na miejscu w trakcie przygotowywania Gözleme. Wszystko na zwykłej dużej patelni lub tzw. saç czyli szerokiej wygiętej patelni wyglądającej jak spłaszczony wok – placki smaży się na wypukłej stronie. Robi się to tak jak w przypadku bretońskich Galettes wylewając na nią dość rzadkie ciasto jak na naleśniki, ale najczęściej kładąc cienko rozwałkowane placki (podobnie jak w przypadku Piadin). Sposób podobny do włoskich Piadin jest o tyle prostszy, że lepiej pozwala kontrolować ciasto – placki należy przygotować tak jak w przepisie na lawasz, tyle że rozwałkować maksymalnie cienko. Na jedną część ciasta rozwałkowanego na cienki placek nakłada się farsz (np. nieco pokruszonej fety oraz posiekanych liści szpinaku) i składa na pół, zalepiając brzegi – przy bardzo cienkim cieście farsz można ułożyć na środku i placek zawinąć z czterech stron do środka tworząc kwadratową paczuszkę. Późnieje opieka się go z obu stron.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych