Locrio (Ryż z mięsem)


Locrio to jedno z najbardziej znanych i tradycyjnych dań, które można spotkać na Dominikanie. Najpewniej jest to tutejsza wersja paelli, którą Hiszpanie kolonizując Karaiby w XVI wieku sprowadzili tu razem z ryżem. Sama nazwa Locrio jest jednak zbitką dwóch słów locro, które w południowej Ameryce oznacza gulasz oraz criollo, co znaczy kreolski.
Ryż zazwyczaj przygotowuje się z mięsem, ale w przeciwieństwie do pealli używa się tylko jednego gatunku. Najczęściej jest do kurczak i najczęściej można spotkać właśnie Locrio de Polo. Z mięs w grę wchodzi też wieprzowina, wszelkie rodzaje kiełbas, podroby, rzadziej mięso królików (nie używa się wołowiny). Ryż łączy się też rybami, owocami morza, a nawet samymi warzywami.
Na wyspie Saint Martin można znaleźć podobną potrawę nazywaną Lokri lub Locreo.

Składniki:

– 1 kg mięsa kurczaka, pokrojonego na kawałki
– 350 gr ryżu
– puszka pomidorów
– litr bulionu
– łyżeczka brązowego cukru
– 3 łyżki oleju
Marynata:
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– mała czerwona cebula, posiekana
– mała czerwona chili, posiekana
– 1,5 łyżki annato (ew. łyżka mielonej papryki i łyżeczka kurkumy)
– szczypta oregano
– mała garść siekanej kolendry
– łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

    • Wymieszać składniki marynaty i na kwadrans umieścić w niej kurczaka.
    • Na dużej patelni rozgrzać olej i skarmelizować na nim cukier.
    • Kurczaka wyjąć z marynaty i wrzucić na patelnie (składniki marynaty pozostawić).
    • Mięso obsmażyć około 10 minut. Dodać bulion, pomidory i składniki marynaty. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
    • Gdy płyn się zagotuje dodać ryż. Co jakiś czas mieszając gotować na małym ogniu około kwadransa, aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki.
    • Przed podaniem ryż przykryć i na kilka minut odstawić.

 
Locrio podawać z zieloną sałatą oraz awokado.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych