Piołun


Piołun a właściwie Bylica Piołun (łac. Artemisia absinthium) to roślina obrosłą legendą. Wszystko za sprawą dodatku do piołunówki, nalewki najbardziej znanej pod nazwą Absynt. XIX wieczny francuski likier nawet markę zapożyczył od łacińskiej nazwy gatunkowej zioła. W tym przypadku kluczową sprawą była zawartość lotnego olejku o nazwie Tujon, który ma lekkie właściwości psychodeliczne.
Piołun nie jest jednak wymysłem impresjonistycznej bohemy. Używało się go już w starożytności (Egipcie, Grecji i Rzymia), a w średniowieczu stosowano do aromatyzowania piwa. Później przyszła kolej na alkohole mocne, w tym włoski Vermouth i polską Piołunówkę, popularną przede wszystkim rejonie Karpat i Galicji. Piołun zawędrował jednak znacznie dalej. Używa się go m.in. w Maroku do aromatyzowania herbaty, a nawet w Korei, gdzie nadaje smaku ryżowym ciastkom serwowanym z okazji miejscowej wersji dożynek.

[yellow_box]Odmiany bylicy i estragonu: Estragon | Estragon Rosyjski | Bylica Pospolita | Boże Drzewko | Piołun | Yauhtli [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych