Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Istarski Pršut | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Istarski Pršut


Istarski Pršut to prawdopodobnie najsłynniejsza chorwacka szynka dojrzewająca (Pršut) produkowana na wysuniętym na północny-zachód półwyspie Istria. Sposób produkcji jest analogiczny do włoskich Prosciutto, od których najprawdopodobniej się wywodzi. Mięso miejscowych świń jest nacierane gruboziarnistą solą morską, doprawiane (m.in. czosnkiem i pieprzem) po czym dojrzewa 6-8 miesięcy, smagane silnym południowo-zachodnim wiatrem Bura, który na ląd wdziera się od Adriatyku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych