Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kačamak (Kasza kukurydziana) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kačamak (Kasza kukurydziana)

Podobnie jak włoską polentę lub rumuńską mamałygę Kačamak przygotowuje się gotując grubo mieloną mąkę lub kaszkę kukurydzianą (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Poza jajkiem można dodać również ser w rodzaju fety. Serbowie przygotowuj Kačamak z dodatkiem sosu pomidorowego oraz suszonej, proszkowanej papryki. Wówczas nie jest żółty ale czerwony.
Kačamak podaje się z jogurtem i ewentualnie boczkiem.
Zobacz również: Žganci / Sterz

Składniki:
mąka lub kasza kukurydziana, woda,  sos pomidorowy, suszona papryka, jajka

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych