Tofu

Tofu to chiński wymysł jeszcze z czasów dynastii Han, która rządziła nad Huang-ho między III wiekiem przed naszą erą, a III wiekiem naszej ery. Sposób jego wytwarzania przypomina nieco europejską metodę warzenia serów. Do pozyskanego z soi mleka dodaje się koagulant – sól lub kwas – i podgrzewa. Podobnie jak ser tofu pod wpływem ciśnienia zaczyna się zbierać w grudki. W następnym etapie są one prasowane, tak aby otrzymać bloki Tofu.
Tofu urzywane jest dziś na całym Dalekim Wschodnie od Japonii po Indonezję.

(Krótki instruktarz, jak optymalnie smażyć Tofu, aby było smaczne i efektownie wyglądające)



Przepisy z Tofu


Tajlandia

Mee Grob (Makaron smażony na chrupko)

Malezja

Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
Pasembur (Sałatka z owoców morza i warzyw)
Tahu Goreng (Smażone Tofu)

Indonezja

Gado-Gado (Warzywa z sosem orzechowym)
Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
Rujak (Sałatka z warzywami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych