Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kai Lan / Chiński Brokuł | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kai Lan / Chiński Brokuł


Kai Lan czy też Gai Lan (lub Larn) (łac. Brassica oleracea L. var.alboglabra) zwany popularnie Chińskim Brokułem to właściwie odmiana kapusty, podobnie jak znany w Polsce brokuł włoski. Różni się od niego jednak dość znacznie. W Kai Lan nie dominują kwiatostany, ale liście oraz łodygi – podobnie jak w rzepie brokułowej. Mają nieco podobny smak do brokułów. Najpopularniejszy jest na południu Chin, w okolicach Kantonu, gdzie się go smaży (stir-fry) oraz podaje z Sosem Ostrygowym. Kai Lan popularny jest też w Wietnamie, Tajlandii (nazwy: Kha Naa, Khana), Laosie oraz Birmie.

Przepisy: Phat Khana Mu Krop (Chiński brokuł smażony z boczkiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych