Rocoto / Manzano


Wywodzące się z peruwiański Andów Rocoto wygląda nieco jak mała wersja słodkiej papryki, ewentualnie jabłka (Manzano oznacza właśnie jabłko). Jest to ostra odmiana dość rzadkiej Papryki Omszałej (łac. Capsicum pubescens). Owocę mają średnicę 5 cm i dość różne kolory – zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony – wszystko w zależności od wersji chili.
Od odmiany zależy również ostrość chili, Rocoto np. jest znacznie ostrzejsza (30.000 – 50.000 punktów skali Scovilla), a Manzano oceniane jest zdecydowanie niżej (12.000 – 30.000 pkt.) – w okolicach meksykańskiego Serrano.
W Peru Rocoto używane jest do nadziewania mięsem – potrawa nazywa się Rocoto Relleno – a po wysuszeniu i zmieleniu jako dość powszechna przyprawa (robi się z nich ostry sos serwowany w wielu restauracjach).
Meksykanie mają własną odmianę Rocoto de Seda, czyli Rocoto jedwabną.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych