Piri-Piri to odmiana Papryki Krzewiastej (łac. Capsicum frutescens) zwana afrykańską chili Ptasie oczko. To nawiązanie do podobnej tajskiej chili Phrik Khi Nu również nazywanej w ten sposób – jej indyjskim odpowiednikiem jest papryczka Kanthari. Piri Piri uprawia się jednak w Afryca – w Malawi, RPA, Ghanie, Nigerii, Zambi, Zimbabwe, Mozambiku oraz Sudanie i Etiopii – a nazwę wywodzi z języka Suahili: Pili Pili oznacza po prostu pieprz pieprz (używana jest jeszcze nazwa Peri Peri).
Jak przystało na “ptasie oczko” jest to papryczka malutka, ale bardzo ostra (od 50.000 do 100.000 pkt. w skali Scoville’a). W Afryce robi się z niej również sos z dodatkiem soku i skórki z limonki, siekanej cebuli, czosnku, pieprzu, soli oraz ziół takich jak bazylia, oregano czy też estragon.
Piri-Piri niekiedy utożsamiane jest również z brazylijską Malaguetą.