Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kekik / Thymbra / Satureja / Coridothymus | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kekik / Thymbra / Satureja / Coridothymus


Kekik to dość myląca turecka nazwa odnosząca się głównie do tymianku. Jako, że Turcy klasyfikację przypraw nie robią botanicznie, ale ze względu na zawartość olejków eterycznych. Stąd mianem Kekik może być także Majeranek nazywany Alanya Kekiği czyli kekikiem (tymiankiem) z Alanyi. Poza tym dotyczy to też zwykłego Oreganu, Cząbru oraz dwóch mniej znanych ziół. Pierwsza to rosnąca w Azji Mniejszej i na wybrzeżu Lewantu mocno aromatyczna Thymbra: jedna z jej odmian łac. Thymbra spicata określana jest nawet mianem Czarnego Tymianku, a łac. Thymbra capitata oznaczana jest jako odmiana cząbru (Satureja odmiany capitata). Druga to Coridothymus (łac. Coridothymus capitata) utorzsamiany czasem z Thymbra capitata, a nazywany dość różnie: Tymiankiem Stożkogłowym bądź Izraelskim (bo tu jest popularny), Hiszpańskim Oregano albo Hyzopem Perskim.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych