Şakşuka to rodzaj tureckiego Ratatouille, a niektórzy przekonują, że nawet jego pierwowzór (jej protoplastki można natomiast szukać w tunezyjskiej Chakchouka). Wybór warzyw z bakłażanem w roli głównej – poza nim dodaje się to co akurat świeże i dostępne: pomidory, papryki czy też cukinie – jest smażony, grillowany, zapiekany ewantualnie duszony.
Poniżej wariant zapiekany.
Şakşuka to stara tradycja sięgająca rozkwitu imperium osmańskiego – zwykle przygotowano ją w glinianym naczyniu güvec.
Zazwyczaj serwuje się ją jako meze, ewentualnie dodatek do mięs.
Do Şakşuki najczęściej podaje się z drożdżowe pieczywo lub placki – np. pitę – które dobrze wchłaniają warzywny sos, wyciekający w czasie pieczenia.
Składniki:
– 2 bakłażany pokrojone na plastry
– 4 papryki (czerwone i zielone) pokrojone w dużą kostkę
– 6 pomidorów, przeciętych na pół
– cebula, grubo posiekana
– 3 ziemniaki pokrojone w plastry
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki koperku, siekanego
– łyżeczka mięty, siekanej
– łyżeczka pietruszki, siekanej
– łyżeczka suszonej papryki
– sok z pół cytryny
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
- W misce wymieszać bakłażany, paprykę, cebulę, ziemniaki z czosnkiem, ziołami, papryką oraz cytryną i połową oliwy.
- Całość doprawić solą i pieprzem chwilę jeszcze mieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Warzywa wstawić do pieca na ok pół godziny.
- Temperaturę zmniejszyć do 150 st.C.
- Na wierzchu warzyw ułożyć pomidory, skropić resztą oliwy doprawić jeszcze solą i pierzem.
- Zapiekankę warzywną spowrotem włożyć do pieca. Zapiekać jeszcze ok. trzech kwadransów.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o to aby pokazać jak przygotować potrawę)