Halloumi to ser o greckich korzeniach. Popularny jest jednak na całym bliskim wschodzie gdzie znany jest pod nazwą Hallum. Jada się go zarówno jako zimną przystawkę jak i pieczony na grillu lub smażony na patelni. W ten sposób serwuje się go m.in. w Libanie, gdzie do smaku dodaje się mieszanki przyprawowej zaatar.
Składniki:
– 250 gr sera Halloumi, pokrojonego w dość grube plasterki
– 4 łyżek oliwy
– łyżka przypraw: najlepiej zaataru, może być też chili (jak na filmie powyżejChili / Papryka)
– miód (opcjonalnie)
– placki khubz (pita)
– cytryna pokrojona w ćwiartki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej kawałki sera (w razie konieczności partiami) aż się zrobią lekko złociste – smażyć z każdej strony po 2 minut.
- Ser zdjąć z patelni i odstawić na ręcznik papierowy, aby nieco odciekł z tłuszczu.
- Plasterki przełożyć na talerze i posypać zaatarem i/lub chili oraz skropić miodem.
- Do sera podawać ciepłe placki oraz ćwiartki cytryny, którymi można je skropić