Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Langustynka / Homarzec / Scampi / Krewetka Królewska | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Langustynka / Homarzec / Scampi / Krewetka Królewska

Langustynka (nie mylić ze znacznie większą Langustą) to coś pomiędzy Homarem a dużą Krewetką – stąd dwie jej alternatywne nazwy Homarzec i Krewetka Królewska. Podobnie jak Homary ma duże szczypce i szeroki odwłok. Wielkością przypomina jednak dużą krewetkę. Żyje w mulistym morskim podłożu i żeruje w nocy – wówczas także się go łowi. We Francji najwyżej cenione jest Homarzec z Zatoki Gaskońskiej. We Włoszech gdzie skorupiak ten nosi nazwę Scampi, szczególnie popularny jest m.in. w Wenecji

(Jak sprawić langustynkę)


Przepisy z Langustynkami


Włochy

Cappon Magro (półmisek owoców morza z warzywami)
Fritto Misto alla Ligure (Smażone ryby i owoce morza)
Scampi alla Busara (Krewetki królewskie na szybko)

Francja

Ttoro (Zupa rybna)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych