Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lardo di Arnad | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lardo di Arnad


Obok Mocetty Lardo di Arnad jest jednym z najbardziej charaktersytyczbych przysmaków masarskich doliny Aosty. Jest to słonina z naprawdę tłustych świń – to jeden z podstawowych warunków, trzoda nie jest karmiona paszą ale warzywami i kasztanami. Jest ona oprószana dużą ilością soli oraz przypraw i układana jedna na drugą w drewnianych kadziach (kasztanowych, z dębu lub modrzewia), które obecnie są wypierane przez pojemniki ze stali i tworzyw sztucznych (tylko w produkcji nie objętej przepisami DOP). Są one zalewane gorącą solanką, niekiedy wzbogaconą białym winem, po czym marynują się około trzech miesięcy. Metodę tą w 1763 roku opracowano ponoć w tutejszym zamku Arnard (choć pierwsze wzmianki na temat lardo pojawiają się już w 1570 roku). Nic więc dziwnego, że tutejsza produkcja jest objęta ochroną regionalną DOP.
Jest to doskonała przystawka podawana z żytnim chlebem oraz mielonymi orzechami. Od 1996 roku Lardo di Arnad jest objęte ochroną regionalną. Co roku, w ostatnią niedzielę sierpnia odbywa się festiwal Féhta dou lar.
Zobacz: Lardo di Colonnata

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych