Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Mąka z Ciecierzycy / Farina di Cecci | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mąka z Ciecierzycy / Farina di Cecci


Zwyczaj mielenia ziaren ciecierzycy na mąkę to przede wszystkim tradycja Włoska. Farina di Cecci popularna szczególnie jest w Ligurii oraz na południu kraju. W okolicach Genui robi się z niej przede wszystkim placki zwane po prostu Farinata, ale także Panissę czyli rodzaj puree. W południowych rejonach Włoch powstają za to przeznaczone do pogryzania ciasteczka zwane Panelle.
Mąka z ciecierzycy używana jest też w południowej Francji – z Farine de pois chiches robi się m.in. naleśniki zwane Socca. Poza Europą stosują ją przede wszystkim Hindusi – Gram Flour czy też Besan używana jest do robienia Pakor – a także w Etiopii. Tutaj powstaje Shoroe, sos doprawiany anyżkiem, imbirem i kurkumą.
W ostatnich latach mąka z ciecierzycy zyskuje na popularności z powodów zdrowotnych. Nie tylko, że nie zawiera glutenu, to jeszcze ma dużo protein i żelaza, a także wpływa na obniżenie cholesterolu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych