Keitetyt Ravut (Raki gotowane)


Liczne jeziora i rzeki Finlandii od wieków były wyjątkowo bogate w Raki. W szczególnie dużych ilościach łowiono je pod koniec lata. Finowie nie mięli jednak umiaru w łowieniu i jedzeniu tych skorupiaków. Dziś rodzime sztuki są już więc raczej rzadkością – najczęściej sprowadza się je z Turcji. Najprostszy i najbardziej powszechny sposób ich przyrządzania, to Keitetyt Ravut: gotowane z koperkiem, wszechobecnym w krajach nordyckich.

Składniki:

– 40 raków
– 6 łyżek soli
– 4 łyżeczki cukru
– 3 łyżki nasion kopru
– 6 kwiatostanów (baldach) kopru
– 4 pęczki kopru

Przygotowanie:

    • Raki wyczyścić i opłukać
    • W dużym garnku zagotować 8 litrów wody. Dodać sól, cukier, nasiona i kwiatostany kopru
    • Do wody wrzucić raki (gotować po 10) i przykryć je połową kopru.
    • Raki gotować około 10 minut, od chwili ponownego zawrzenia wody.
    • Dużą miskę wyłożyć pozostałym koprem. Wykładać do niej ugotowany i odcedzone raki.
    • Po ugotowaniu, wywar odcedzić i zalać nim raki tak aby przykrył wszystkie.
    • Całość ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
    • Raki ponownie odcedzić i podawać.

 
Tradycyjnie każdego raka przepija się kieliszkiem wódki

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych