Rosvopaisti (Jagnięcina pieczona w ognisku)


W dosłownym tłumaczeniu nazwa tej fińskiej potrawy znaczy tyle co pieczeń zbójecka. W praktyce Rosvopaisti to po prostu pieczona jagnięcina. Szczególny jest jedynie sposób jej przyrządzania. Mięso zabejcowane przyprawami zawijane jest w folie zakopywane w piasku, na którym rozpala się ognisko. Tak mięso dochodzi w ciągu kilka godzin.
Jest to tradycyjny zwyczaj pasterski na prosty i nieabsorbujący sposób przygotowania mięsa. Co ciekawe był on jednak popularny nie tylko na pustkowiach Finalndii, ale nawet stepach Eurazji. Różnica polegała na tym, że w ubogiej w drzewo Mongolii pieczono tak jagnięcinę w nocy, przy okazji wieczornego palenia ogniska. W Finlandii można było sobie pozwolić na ogień w środku dnia, tylko do celów kulinarnych. Zwykle mięso zakopywało się więc w południe, aby było gotowe na wieczór.
Dziś jagnięcina to w Finalndii rzadki i drogi rarytas, więc Rosvopaisti pozostawione jest na specjalne okazje.

Składniki: ok. 2 kg jagnięciny, 5 – 6 ząbków czosnku pociętych na grube plastry, 2 łyżeczki soli, 100 ml miodu plus suszone przyprawy: łyżeczka mięty, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 5 ziaren ziela angielskiego w proszku, 2 pokruszone liście laurowe.

Sposób przygotowania: Mięso ponakłuwać i ponadziewać czosnkiem. Miód wymieszać z suszonymi przyprawami i solą po czym zabejcować nim jagnięcinę. Mięso zawinąć najpierw w pergamin, a potem folie aluminiową. Zawiniątko umieścić w niezbyt głębokim dołku i przysypać warstwą ok. 5 cm piasku. Na wierzchu rozpalić ognisko – piec ok. 4 – 5 godz.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych