Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Mastyks | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mastyks


Mastyks zwany też Łzami Chios to żywica pozyskiwana z drzew tzw. Pistacji Kleistej (łac. Pistacia lentiscus) rosnących m.in. na wyspie Chios. Znany jest jako surowiec do wytwarzania naturalnego werniksu, od starożytności ma jednak także znaczenie kulinarne. Już w Imperium Rzymskim używano go jako gumy do żucia. Od tego czasu paleta zastosowań znacznie się zwiększyła. Dzisiaj Mastyksy Grecy stosują do aromatyzowania pieczywa i doprawiania likierów – przede wszystkim Mastico. Libańczycy aromatyzują nim lody (a Turcy cały szereg deserów), Egipcjanie używają przy wyrobie dżemów i konserw, Jordańczycy przy produkcji sera (m.in. Nablusi), a w Maroku pomocny jest przy wędzeniu mięsa.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych