Po arabsku i turecku Baharat znaczy tyle co przyprawa. Nazwa ta jednocześnie odnosi się jako określenie przypraw jako takich (tak jest np. w Turcji), jak i jest specyficznym rodzajem mieszanki przyprawowej popularnej na całym bliskim wschodzie, a przede wszystkim w krajach Maszreku (Irak, Syria, Jordania oraz Liban). Baharat to zresztą także określenie odnoszące się niekiedy do samego Pieprzu, który zresztą wraz z Zielem Angielskim jest podstawą tego miksu. Reszta zależy od regionu pochodzenia i samego kucharza. Do Baharatu trafia także Kardamon, Cynamon, Goździki, Kolendra, Kmin, Gałka Muszkatułowa, Sumak, Papryka oraz Mięta.
Poniżej przykładowy, popularny zestaw przyprawowy:
Składniki:
– 3 łyżki pieprzu
– 3 łyżki ziela angielskiego
– 2 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka tartej gałki muszkatułowej
Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.
Libańskie potrawy z dodatkiem Baharat:
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)