Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)


Makaron Hokkien Mee do Malezji sprowadzili chińscy emigranci z prowincji Hokkien (znanej bardziej jako Fujinan). Dziś na świecie kojarzony jest bardziej jako składniki Mee Goreng, ale to właśnie dania ogólnie nazwane Hokkien Mee, były jego pierwowzorem. Co do zasady są dwa rodzaje Hokkien Mee – pierwszy to Hokkien Hae Mee czyli makaron z krewetkami serwowany w prowincji Penang oraz Singapurze (każdy z nich jest też inny). Hokkien Char Mee to z kolei danie popularne w stolicy Malezji Kuala Lumpur. Jest to po prostu makaron smażony z kurczakiem, lub wieprzowiną oraz ciemnym sosem sojowym (nie używanym w Hokkien Hae Mee). Stąd niekiedy nazywa się go ciemnym czy też czarnym makaronem.



Składniki:

– opakowanie (ok. 300 gr) makaronu Hokkien Mee lub podobnego makaronu pszenno-jajecznego (np. używanego w Chow Mein)
– ok. 400 gr (mała główka) kapusty pekińskiej, posiekanej
– 200 gr choy sum (ewentualnie szpinaku), posiekanej
– 300 gr polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w paski
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– łyżka sosu ostrygowego
– pół litra bulionu
– 5 ząbków czosnku, posiekane
– 2 dymki posiekane
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron namoczyć we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć.
    • W woku rozgrzać olej, kilkadziesiąt sekund smażyć czosnek.
    • Dodać wieprzowinę i podsmażyć ok. 3 minut.
    • Dodać choy sum i podsmażyć minutę.
    • Wlać bulion oraz sos ostrygowy i sojowy. Zgotować i dodać makaron.
    • Całość razem podgrzać i podawać z siekaną dymką.

 
(Poniżej nieco bogatsza wersja Hokkien Char Mee gdzie obok wieprzowego boczku znalazły się też krewetki i ośmiornica – singapurskie surf&turf)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych