Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Mizithra | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mizithra


Ten grecki ser owczy wywodzi się z MacedoniiMizithra jest produktem ubocznym powstającym przy wytwarzaniu Fety i Kefalotyrii. Po odsączeniu serwatki pozostaje bowiem rodzaj pasty, którą odcedza się jeszcze raz – podobnie robi się z włoską Ricottą – i soli. Mizithra jest sprzedawana w wersji świeżej jako Xinomizithra wówczas przypomina właśnie Ricottę. Ser ten można jednak ususzyć i wówczas Grecy używają go podobnie jak Włosi Parmezanu albo Pecorino.
Mizithra ma też pokrewne sobie sery produkowane w całym kraju. Jest w śród nich  Anthotiros oraz produkowany w Tesalii Manouri. W innych krajach bałkańskich popularny jest podobny ser Urda.

Mizithry używa się m.in. do nadziewania pierożków Tiropites.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych