Olive all’Ascolana (Oliwki faszerowane)



Uprawiane w Marche oliwki Tenera są symbolem tego regionu. Przede wszystkim wiążą się jednak z miastem Ascola, które otaczają gaje oliwne. Są dorodne, mają niewielkie pestki i dość miękki miąższ. Dlatego doskonale kucharze z Marche robią z nimi to co najbardziej lubią robić ze wszystkimi potrawami – faszerują i smażą. W ten sposób powstało jedno z najsłynniejszych dań całego regionu Olive all’Ascolana.

Składniki:

– 50 dużych wydrylowanych oliwek w zalewie (najlepiej Tenera ascolana)
– 100 gr słoniny drobno posiekanej
– 150 gr mielonej wołowiny
– 100 gr drobno posiekanej szynki dojrzewającej (parmeńskiej etc.) lub wędzonej
– 100 gr kurzych wątróbek posiekanych
– 2 jajka
pomidor drobno posiekany
– 100 gr tartego twardego pecorino
– białe wino
– 2 łyżki oliwy
– bulion (ew. woda)
– szczypta gałki muszkatułowej
– szczypta cynamonu
Do smażenia:
– 2 łyżki mąki
– bułka tarta
– jajko lekko rozbełtane
– olej do smażenia

Przygotowanie:

    • Na oliwie podsmażyć słoninę i wołowinę. Dodać kilka łyżek białego wina. Odparować.
    • Dodać pomidora i smażyć jeszcze chwilę.
    • Na koniec dodać wątróbkę. Dusić 5 minut.
    • Dodać szynkę i wymieszać. Całość ostudzić, po czym zmielić w maszynce lub malakserze.
    • Dodać dwa jajka, parmezan, bułkę tartą i kilka łyżek bulionu lub wody. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sztywna dodać więcej bulionu.
    • Doprawić cynamonem, gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na kwadrans.
    • Oliwki napełnić farszem.
    • Obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    • Smażyć, aż zrumieni się skórka.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych