Przepis na Cannelloni alla Pesare to wariacja na temat potrawy wymyślonej przez urodzonego w Pesaro (region Marche) Gioacchino Rossiniego. Danie to stworzył we Francji i oryginalnie nazwał je Maccheroni Siringati. Był to makaron nadziewany farszem z gęsich wątróbek, brytyjskiej szynki ze świń rasy York oraz trufli. Cannelloni alla Pesare zwane też Cannelloni alla Rossini to nieco uproszczona i co najważniejsze tańsza wersja tego dania.
Składniki:
– 300 gr makaronu Cannelloni
– 150 gr szynki gotowanej, dość tłustej, drobno posiekanej
– cebula drobno posiekana
– 100 gr cielęciny drobno pokrojonej
– 100 gr masła
– 200 ml bulionu
– 100 gr kurzej wątróbki drobno posiekanej
– 1 czarna trufla drobno posiekana lub 2 łyżki pasty truflowej
– 200 ml śmietany kremówki
– 100 gr Parmezanu
Przygotowanie:
- Na połowie masła przesmażyć szynkę, cebulę oraz cielęcinę
- Wątróbkę i trufle zmiksować. Połączyć z 2/3 części śmietany. Doprawić solą i pieprzem
- Farszem z wątróbek i trufli nadziać cannelloni.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Makaron wyłożyć do formy wysmarowanej resztą masła.
- Całość przykryć przesmażoną szynką, cebulą i cielęciną. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na wierzch wylać resztę śmietany. Posypać parmezanem.
- Całość zapiekać 20 – 30 minut, aż makaron będzie miękki, a wierzch się zrumieni.