W Carpegnie leżącej w prowinzji Pesaro-Urbino znaną w całym Marche szynkę Prosciutto di Carpegna produkuje się już od co najmniej XV wieku. Tradycyjnie powstawała ona z licznie żyjących tu dzikich świń, które żywiły się żołędziami. Zresztą okolice Capegny do dziś pozostały mało zurbaniozwane przez co tutejsze wędliny są zaliczane do najbardziej naturalnych we Włoszech – znalazło to uznanie w nadanej w 1996 roku ochronie regionalnej DOP. Przygotowanie Prosciutto di Carpegna jest nieco podobna do Prosciutto di Parma, produkowanej w sąsiedniej Emilii Romagni. Robiona jest ona z równie dużych 20 kg połaci szynki na trzy tygodnie pozostawionych w soli. Później szynka jest myta białym winem, nacierana pieprzem i smarowana smalcem połączonym z mąką i pieprzem. Dzięki temu w czasie rocznego dojrzewania nie wysycha zbyt szybko.