Lavarello in Carpione (Sieja marynowana)


Jeziora północnych Włoch zaczęto zarybiać Sieją pod koniec XIX wieku. Szybko się tu zadomowiła, a jednocześnie znalazła wielu chętnych na swoje wyjątkowo delikatne mięso. Szczególną sympatią zapałali do nie Lombardczycy, którzy filety rybne lubią jadać w marynacie. I tak powstało Lavarello in Carpione. Co ciekawe poniższy sposób serwowania słodkowodnych ryb nazywany ogólnie Pesce in Carpione (stosowany jest również do takich gatunków jak karp, lin czy sielawa) jest nieco podobny do znanej w Polsce „Ryby po Grecku”, który wcale greckim przepisem nie jest.

Składniki:

– 8 filetów z Sieji
– 2 cebule drobno posiekane
– 2 marchwie pokrojone w cienkie plasterki
– 4 łyżki oliwy
liść laurowy
– gałązka pietruszki
– szklanka białego octu winnego dobrej jakości

Przygotowanie:

    • Na oliwie poddusić kilka minut cebulę i marchew.
    • Dodać zioła i ocet. Posolić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Filety sieji ułożyć w brytwannie. Zalać warzywami i zapiekać około 10 minut.
    • Odstawić aby ostygło, a później na noc do lodówki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych